Cultura dimecres, 26 de Maig de 2021

La Diputació de Barcelona lliura el Pla Director del castell d’Argençola


Autor: argençola

Preveu actuacions per valor de 836.000 €

La Diputació de Barcelona lliura el Pla Director del castell d’Argençola
La Diputació de Barcelona lliura el Pla Director del castell d’Argençola Foto: Eduard Píriz

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament d’Argençola el Pla Director del castell. El Pla ha estat dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, ha tingut un cost de 18.000 € i preveu actuacions per valor de 836.000 €.

Aquest monument, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), es troba al capdamunt d'un turó, a una altitud de 768 m. sobre el nivell del mar, al costat oest del nucli d’Argençola que s’estén per la vessant de llevant del mateix. Pràcticament a tocar, hi trobem l’església de Sant Llorenç. Des del castell s’observen unes vistes panoràmiques de l’entorn i de la seva orografia, territori que forma part dels primers altiplans segarrencs i que està a mig camí de la carretera que va de Cervera a Igualada.

L’objectiu d’aquest Pla Director és estudiar el monument des de tots els punts de vista per tal de determinar i valorar econòmicament les línies d’actuació per conservar, protegir i recuperar el castell d'Argençola, a fi i efecte de posar de manifest el seu valor històric, cultural, artístic i arquitectònic. La seva finalitat és la de disposar d’un instrument tècnic i econòmic que serveixi de pauta en la programació d'actuacions per fer complir els objectius fixats.
Aquest Pla Director analitza la situació actual, l'estat de conservació i el funcionament del monument. Avalua la problemàtica general, identificant els dèficits i mancances, des dels punts de vista estructural, constructiu, funcional i normatiu. Proposa i valora econòmicament les actuacions que es consideren necessàries per tal d'assolir l'objectiu final d'estabilització, recuperació i restauració completa del conjunt del monument. Per últim, planteja un programa d'usos compatible i adaptat al conjunt i a les necessitats i disponibilitats del municipi.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament
Sostenible (ODS) números 8 ”Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i
comunitats sostenibles“. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de
Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Castell del s XI


El castell d’Argençola té l'origen en una construcció defensiva a la zona de frontera entre el món cristià i el musulmà, que durant al segle XI es trobava justament en aquest territori.

Les primeres referències documentals del terme d'Argençola són de l'any 1012. Presenta estructures d'època medieval, de tipologia militar i residencial. Tot i que avui en dia té l'aspecte de jaciment arqueològic s'aprecien algunes estructures de maçoneria com el mur de ponent, les restes d'una torre circular o l'existència d'una sala coberta amb volta de pedra (cisterna) que constaten la presència d'una fortificació que deu conservar part de les seves estructures colgades per estrats de terra i d'enderroc de les mateixes.

L'església i el castell - Argençola
L'església i el castell
Autor: Ramon Sunyer
Visita guiada al Castell d’Argençola amb AnoiaPatrimoni - Argençola
Visita guiada al Castell d’Argençola amb AnoiaPatrimoni
Autor: Marina Berenguer


Font: Diputació de Barcelona   + info (enllaç extern)

Etiquetes: diba pla director castell argençola



Ho vols compartir?