Cultura dijous, 22 de Febrer de 2024

Arriba la Matinal d’intercanvi de llavors de la Catalunya interior - Argençola


Autor: argençola
Arriba la Matinal d’intercanvi de llavors de la Catalunya interior - Argençola
Arriba la Matinal d’intercanvi de llavors de la Catalunya interior - Argençola Foto: argençola

La matinal d’intercanvi de llavors de la Catalunya interior d'Argençola, que enguany arriba a la 12a edició, tindrà lloc el diumenge 3 de març de 2024.

Un any més, la trobada vol ser un espai on els amants, aficionats i professionals del món de l’agricultura intercanviïn experiències i coneixements, a més de retornar al cicle de cultiu de llavors de varietats que tenen el perill de quedar en l’oblit.

Les llavors, any rere any, són l’element aglutinador de la jornada; a part d’estar exposades per què cada un dels participants es pugui endur les que li puguin interessar mentre deixa les seves pròpies, també es fa una tasca de caracterització de les llavors. L’objectiu és que totes i cadascuna de les persones que participen en la matinal, en aportar els seus exemplars, informin de les particularitats d’aquestes. Per aquest motiu, els participants de la jornada hauran d’omplir una fitxa amb informació sobre les llavors que porten per a l’intercanvi.

“Llavors per una nova pagesia. Sobirania alimentària. Territori rural”, jornada tècnica en el marc de la matinal


Coincidint amb la matinal d’Intercanvi de llavors, el mateix diumenge tindrà lloc una jornada tècnica anomenada “Llavors per una nova pagesia. Sobirania alimentària. Territori rural”, organitzada pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’associació cultural del terme d’Argençola “el trill”, l’Escola Agrària de Tàrrega i l’Ajuntament d’Argençola.

La jornada començarà quan faltin 10 minuts per les 11 del matí, amb una presentació a càrrec del director de l’Escola Agrària de Tàrrega, Ramon Cuadros Claria, i l’alcalde d’Argençola, Francesc Ferrer Alegre.
Seguidament a les 11 del matí tindrà lloc la ponència “Camins de pedra. Experiència a un micropoble de com remunicipalitzar l’alimentació”, a càrrec d’Òscar Balsells, del Sindicat de Tarrés. A dos quarts d’1 del migdia l’escriptor Gustavo Duch, coordinador de “Soberanía alimentaria, biodiversidad y culturas”, oferirà una presentació sobre “Remunicipalitzar l’alimentació”, i finalment a tres quarts de dues tindrà lloc l’acte de cloenda de la jornada amb la presidenta de l’Associació El Trill, l’Astrid van Ginkel.

La jornada tindrà lloc al saló de plens de l’Ajuntament d’Argençola, i per tal d’inscriure’s a la jornada cal fer-ho al formulari de ruralcat.gencat.cat.

Matinal per a contribuir a la supervivència de les llavors ancestrals
Les llavors presenten un patrimoni genètic que l’home ha tardat milers d’anys en modelar. Des que les llavors comercials han entrat de ple en el món de l’agricultura, aquest patrimoni s’ha vist escapçat quasi en la seva totalitat. Aquesta matinal pretén posar el seu granet de sorra per què les llavors ancestrals que encara sobreviuen, ho continuen fent.



Etiquetes: portal d'argençola guia d'argençola Argençola Carbasí Clariana Contrast Plans de Ferran Porquerisses i Albarells Rocamora Anoia Catalonia



Ho vols compartir?