Acte

4a Matinal d’intercanvi de llavors de la Catalunya interior / Argençola

diumenge, 1 de Març de 2015 a les 08:30 a Argençola



Edició 2014 de la Matinal d’intercanvi de llavors

Les varietats locals de plantes d’horta i ornamentals s’estan perdent. Aquesta és una realitat reconeguda per totes les persones vinculades al món rural. Tothom sap, també, que comprar el planter i no fer-lo cadascú a casa seva ha potenciat que les varietats actuals, que tenim a la nostra disposició, siguin cada vegada més homogènies.
Les varietats locals han arribat als nostres dies gràcies als assajos dels nostres avantpassats, i contenen una informació genètica variada i adaptada a cadascun dels microclimes que conformen el nostre país. La seva pèrdua és lamentablement irreversible. Cada vegada que una llavor tradicional es queda guardada en un pot dins un armari, durant anys i anys, és perd per sempre més. La seva selecció pot ser similar, però mai igual a la que era. Per això és important la seva conservació.

Aquesta matinal pretén ser un espai d’intercanvi de llavors i de coneixements, de manera informal, per tal que, al donar-ne difusió, aconseguim que alguna d’aquestes llavors que fa poc temps van quedar tancades en un armari, surtin, es plantin i, per tant, es recuperi el seu cultiu.

PROGRAMA


A les 8,30 h / 38a Matinal el Trill / 2015

El Trill Associació Cultural del Terme d’Argençola organitza una sèrie de caminades sota el nom de “Matinals del Trill″.

Ruta: La volta Argençola.

Recollida de fotos d’Argençola per Instagram #voltaargençola

Distància: 7 km (Sortida familiar, apte per a tothom)

Durada: 1,50 h

A les 10 h / Esmorzar i recepció dels assistents. Com és tradicional la matinal comença amb un bon esmorzar.

De 10 a 14 h / Mercat ecològic i espai de trobada d’intercanvi de llavors per afavorir la recuperació i difusió de les llavors locals o tradicionals.

A l’1 h / Xerrada, “La recuperació del coneixement etnobotànic de la comarca de l’Anoia: situació actual, aplicabilitat i perspectives de futur”, a càrrec de Marc Talavera Roma, llicenciat en Biologia, màster en Gestió i Restauració del Medi Natural. Cofundador del projecte agroecològic Ecomercaderet i de l’entitat d’educació ambiental Mediviu i Adrià Solè Cantero, llicenciat en Biologia, i màster en agricultura ecològica. Cofundador del projecte agroecològic Ecomercaderet dedicat, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, a la recuperació, estudi, cultiu i promoció de varietats agrícoles tradicionals pròpies de la comarca de l’Anoia i d’altres indrets de Catalunya; i al cultiu d’espècies silvestres i a la recuperació dels seus usos tradicionals.

En acabar col·loqui entre tots els assistents.

A les 14 h / Paella de verdures, amanides i postra (10 euros per persona, inscripció prèvia al correu associacioeltrill@gmail.com).

cartell 4a Matinal d’intercanvi de llavors de la Catalunya interior / Argençola -
cartell 4a Matinal d’intercanvi de llavors de la Catalunya interior / Argençola
Autor: Jaume Enrich
Parada de planters i llavors - Argençola
Parada de planters i llavors
Autor: El Trill
Parada de Josep Mestre - Argençola
Parada de Josep Mestre
Autor: El Trill
Riera de Clariana - Argençola
Riera de Clariana
Autor: Jaume Enrich



Insertada per: Jaume Enrich

Email Web


Ho vols compartir?

dimarts, 19 de Març de 2024


Login

Actes de la setmana

agenda quinzenal