Societat diumenge, 17 de Març de 2024

Crida a la població per a atrapar la vespa asiàtica (Vespa velutina) a Argençola


Autor: argençola

El trampeig de vespa asiàtica, ben realitzat, és una de les tècniques més efectives per reduir la població d'aquesta espècie invasora

Crida a la població per a atrapar la vespa asiàtica (Vespa velutina) a Argençola
Crida a la població per a atrapar la vespa asiàtica (Vespa velutina) a Argençola Foto: argençola

L’Ajuntament d’Argençola fa una crida a tota la població per tal de col·laborar a la captura de la vespa asiàtica (vespa velutina) al municipi. Per fer-ho, es proposa que cadascú creï trampes per atrapar-les; i comuniqui a l’Ajuntament el total de vespes asiàtiques capturades.

Malgrat l’insecte no sigui agressiu per a les persones, és un depredador de les abelles autòctones i es converteix en un problema per a l’apicultura. Les captura per alimentar-se i, de retruc, genera un efecte indirecte envers les plantes conreades i la flora silvestre, ja que la pol·linització de les abelles i altres insectes es veu afectada.

La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses.
Es tracta d’una espècie invasora que va introduir-se a finals del 2004 a França a través d’un contenidor que venia de la Xina. Posteriorment, es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. Es calcula que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.

El Sergi Torné, veí d’Argençola, ha elaborat un document per tal de donar a conèixer com identificar la vespa asiàtica. El trobaràs adjunt a la notícia.

Com fabricar una trampa de vespa asiàtica domèstica


Us compartim uns passos per creat una trampa de vespa asiàtica a casa:

Necessitareu:


  • 3 ampolles de plàstic de 1,5 L

  • Taladrador amb broques de 5 i 8 mm

  • Rotulador permanent

  • Brides

  • Fòrmula líquid atraient: 1 L de suc de nabius, 1 L de vi blanc, 10 cullerades de sucre, 5 cullerades de vinagre i 1 gota de rentavaixelles

    Procediment:

    1. Retalla dues ampolles i fes forats als taps amb la broca de 8 mm perquè la vespa velutina pugui entrar.

    2. Amb l’ajuda d’un rotulador, marca la circumferència de l’obertura de les ampolles tallades en un lateral de l’ampolla i retalla el plàstic amb unes tisores.

    3. A uns 10 cm de la base de l’ampolla i amb la broca de 5 mm, fes diversos forats perquè els petits insectes puguin sortir de la trampa.

    4. Cada tres forats posa una brida o un pal petit perquè els petits insectes puguin sortir de la trampa.

    5. Posa una brida o una corda en el tap de l’ampolla perquè es pugui penjar a una branca i omple de líquid atraient 2 cm per sota dels forats petits.



    L’Ajuntament d’Argençola agraeix la col·laboració de tothom en la captura d’aquesta vespa que suposa un perill per les abelles i altres insectes.



    Etiquetes: portal d'argençola guia d'argençola Argençola Carbasí Clariana Contrast Plans de Ferran Porquerisses i Albarells Rocamora Anoia Catalonia



    Ho vols compartir?