Agricultura dimarts, 30 de Abril de 2024

Argençola viu una exitosa jornada tècnica sobre aprofitament i gestió de l’aigua


Autor: argençola
Argençola viu una exitosa jornada tècnica sobre aprofitament i gestió de l’aigua
Argençola viu una exitosa jornada tècnica sobre aprofitament i gestió de l’aigua Foto: argençola

Dissabte 28 d’abril, Argençola va viure una exitosa jornada tècnica sobre aprofitament i gestió de l’aigua, que va reunir prop de 25 persones i 3 ponents d'alt nivell.
El Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Cultural del Terme d’Argençola El Trill i el Col·lectiu Eixarcolant, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Argençola van oferir una gran jornada de 3 ponències per tal de replantejar les adaptacions que ens caldrà fer envers la sequera, i viure amb menys aigua.

El tret de sortida de la jornada va ser a càrrec d’Annelies Broekman, Investigadora CREAF al Grup Aigua i Canvi Global CREAF, amb la ponència “Aigua i agricultura: reptes del canvi global”. La investigadora va explicar brillantment com la solució a l'escassetat d’aigua és la reducció de la demanda, la millora de la salut de la conca hidrogràfica i va exposar com iniciar dinàmiques participatives per a gestionar la governança de l’aigua i el paisatge.

Seguidament, amb la ponència “Arquitectura de l’aigua. Construccions resilients al canvi climàtic”, David Tous d’Amics de l’Arquitectura Popular, va repassar amb exemples, com aprofitar l’aigua de pluja i com d’importants són els marges i les terrasses per a evitar l’erosió i l’aprofitament de l’aigua pels cultius

Finalment, el físic Toni Mestres va incidir sobre la quantitat d’aigua pluvial, que es pot arribar a aprofitar per a satisfer la demanda d’aigua. Ens va plantejar unes reflexions molt interessants com: Per què no s’aprofita millor l’aigua de les superfícies impermeables, com teulades i carrers? Per què no s’ajuda a la promoció de cisternes i sistemes d’acumulació de l’aigua de la pluja?

Va ser una jornada amb una participació molt activa i amb propostes pràctiques molt interessants. També es va enviar un missatge al Departament d’Agricultura per a que sigui més proactiu en la conservació de sòls, la promoció de cisternes i la gestió més integral de l’aigua.

L’Ajuntament agraeix a totes les persones que la van fer possible.Etiquetes: portal d'argençola guia d'argençola Argençola Carbasí Clariana Contrast Plans de Ferran Porquerisses i Albarells Rocamora Anoia CataloniaHo vols compartir?