Cultura dijous, 8 de Febrer de 2024

Dijous llarder, botifarra menjaré!


Autor: editor

Aquest dia és costum celebrar àpats que tenen per protagonista a tot tipus de menges que combinen els ous amb la carn, principalment de porc

Dijous llarder, botifarra menjaré!
Dijous llarder, botifarra menjaré! Foto: ramon sunyer

El dijous anterior al Dimecres de Cendra, conegut, popularment, com a Dijous Gras o Llarder, és el tret de sortida tradicional a les festes de Carnaval arreu del paí­s. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars amb productes com les truites, les botifarres d’ou i la coca de llardons.

El dijous llarder
botifarra, botifarra;
el dijous llarder
botifarra menjaré;

I si és dijous gras,
botifarra, botifarra,
i si és dijous gras
botifarra menjaràs.

(Popular catalana)

L'origen d'aquesta tradició entronca amb la Quaresma, el període de quaranta dies abans de Pasqua que estan marcats pel dejuni i l'abstinència pel calendari litúrgic cristià. Per poder passar millor aquesta època de l'any, el costumari marcava el dijous abans de Carnaval com el primer dia d'aquesta setmana festiva en el que un es podia atipar de valent amb aquells aliments que estaven prohibits durant la Quaresma.

Antigament el Dijous llarder era considerat un dia de festa. La gent sortia al camp a berenar, truita i botifarra d'ou i coca de llardons. Avui en dia són molt freqüents els concursos de truites, els berenars escolars a cel obert i els grans àpats col·lectius

Receptes


Coca de llardons
2 paquets de pasta de full
250 g de llardons
100 g de pinyons
100 g d'ametlles filetejades
250 g sucre
1 ou
farina

Per començar, preescalfeu el forn a a màxima temperatura.

A continuació, enfarineu la superfície on treballareu i estireu la pasta amb el corró. Primer estireu un full i després l'altre, aneu-los donant forma rectangular fins que tinguin la mida de la safata de forn que fareu servir, retireu la pasta sobrant i ajunteu-la i estireu-la amb el corró per fer un tercer full. Seguidament, agafeu un dels fulls, escampeu-hi els llardons per sobre, cobriu-ho amb l'altre full, poseu-hi més llardons per sobre, cobriu-ho amb el tercer full, passeu el corró per sobre de tot per fusionar els llardons amb la pasta, talleu el voltant que us sobri per fer-li la forma i la mida de la safata del forn i segelleu els voltants de la coca amb els dits.

Tot seguit, cobriu la safata amb paper de forn, poseu-hi la coca al damunt, pinteu-la amb ou batut, escampeu-hi per sobre les ametlles filetejades i els pinyons, fins que quedi ben cobert, poseu-hi per sobre el sucre en abundància, ja que els llardons són salats i la pasta tampoc no és dolça.

Finalment, poseu la coca a coure al forn, a dalt i a baix, amb la temperatura al màxim, fins que veieu que s'ha enrossit i que el sucre s'ha fos, uns 10 minuts aproximadament.

I ja per acabar, deixeu-la refredar i ja la podeu servir.

Truita de dijous gras
Tallem la cansalada en forma de daus i la fregim en una paella amb una mica d'oli. Un cop quedi daurada, afegim les mongetes, remenem i deixem que cogui tot.
A continuació tallem en rodanxes la botifarra d'ou, la afegim a la paella i ho sofregim tot junt una mica abans d'abocar els ous batuts.
Quan aboquem els ous, s'ha de fer la truita com si fos de patates.

Truita de botifarra amb carnsalada -
Truita de botifarra amb carnsalada
Autor: gastroteca.cat
Les botifarres d'ou i negra són típiques del dijous llarder -
Les botifarres d'ou i negra són típiques del dijous llarder
Truita de botifarra acompanyada amb cansalada i amanida de bitxo i bròquil confitats -
Truita de botifarra acompanyada amb cansalada i amanida de bitxo i bròquil confitats
Autor: ramon sunyer
Coca de llardons -
Coca de llardons


Etiquetes: gastronomia carnaval dijous llarder


Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?