Cultura dilluns, 13 de Març de 2023

Argençola rep dues subvencions per a la rehabilitació del castell


Autor: argençola

L'import total és de 112.000 €

Vista de l'església i el castell
Vista de l'església i el castell Foto: Ramon Sunyer

L'Ajuntament d'Argençola ha rebut dues subvencions destinades a obres de rehabilitació del castell d'Argençola. D'una banda, la Diputació de Barcelona ha atorgat 52.500€ per a realitzar treballs d’urgència al castell, dins del Programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciments arqueològic locals amb valors patrimonial. Per altra, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha concedit 69.606,00 € per al projecte de restauració i consolidació de La Torre circular del castell en la convocatòria de 'Restauració i consolidació d’immobles de notable valor cultural'.

Les subvencions permetran executar l’etapa 1 del Projecte, que recull el Pla Director, consistent en donar a conèixer i mostrar una de les estructures més destacades del castell a dia d’avui: la torre de planta circular, per posar de manifest la potència formal i arquitectònica del castell. També es preveu una adequació a la visita que serà provisional i que caldrà anar adaptant a mesura que es vagin executant les etapes d’intervenció al llarg dels anys.

Els treballs començaran enguany i s'allargaran fins l'any vinent.

L’any 2021 la Diputació de Barcelona va realitzar el Pla Director del castell que preveia actuacions per valor de 836.000 €. El Pla contempla les actuacions que es consideren necessàries per tal d'assolir l'objectiu final d'estabilització, recuperació i restauració completa del conjunt del monument.

Castell del s XI


El castell d’Argençola, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), es troba al capdamunt d'un turó, a una altitud de 768 m. sobre el nivell del mar, al costat oest del nucli. Té l'origen en una construcció defensiva a la zona de frontera entre el món cristià i el musulmà, que durant al segle XI es trobava justament en aquest territori.

Les primeres referències documentals del terme d'Argençola són de l'any 1012. Presenta estructures d'època medieval, de tipologia militar i residencial. Tot i que avui en dia té l'aspecte de jaciment arqueològic s'aprecien algunes estructures de maçoneria com el mur de ponent, les restes d'una torre circular o l'existència d'una sala coberta amb volta de pedra (cisterna) que constaten la presència d'una fortificació que deu conservar part de les seves estructures colgades per estrats de terra i d'enderroc de les mateixes.

És un dels edificis més antics del terme i la seva presència passa bastant desapercebuda ja que preserva molt poques estructures visibles en superfície. La presència d’un mur imponent en la vessant oest, l’existència d’una estructura coberta amb volta de pedra que recorda a una cisterna i la torre de planta circular que s’insinua en l’extrem septentrional del turó són els elements visibles més destacats del castell.

Projecte torre del castell - Argençola
Projecte torre del castell
Autor: argençola
Plànol components del castell - Argençola
Plànol components del castell
Autor: argençola
Vista des de l'aire - Argençola
Vista des de l'aire
Autor: Ramon Sunyer
Restes del castell - Argençola
Restes del castell
Autor: Ramon Sunyer
Vista d'Argençola a l'hivern - Argençola
Vista d'Argençola a l'hivern
Autor: Ramon Sunyer


Etiquetes: subvencions rehabilitació castell argençola



Ho vols compartir?