Economia dimecres, 10 de Març de 2021

Neix el Parc Agrari de la Conca d’Òdena


Autor: argençola

Com a eina de dinamització social i econòmica per a promoure el consum i producció Km0. Inclou 15 municipis, entre ells Argençola,amb una àrea conjunta que suposa una superfície de 372,18 km2 i una població de gairebé 81.000 habitants

Neix el Parc Agrari de la Conca d’Òdena
Neix el Parc Agrari de la Conca d’Òdena Foto: parc agrari

Aquest dimarts 9 de març, s’ha presentat el Parc Agrari de la Conca d’Òdena. Es tracta d’una iniciativa públicoprivada que té com a objectiu ser l’eina de dinamització socioeconòmica que faciliti el consum i producció Km0 a la comarca, tot generant una economia al voltant d’allò que s’inicia al territori i potenciant un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat. El Parc Agrari, que coordina el Consell Comarcal de l’Anoia i a nivell tècnic compta amb la participació del Col·lectiu Eixarcolant, l’integren els ajuntaments de 15 municipis, productors agraris i ramaders, comerciants i restauradors de la Conca, a l’espera que s’hi incorpori també el sector turístic.

En l’acte de presentació que s’ha fet a la Tossa de Montbui, el vicepresident primer del Consell Comarcal, Jordi Cuadras, ha afirmat que “amb la creació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena deixem de teoritzar sobre la importància del km0 i el consum local i passem a l’acció tot posant a disposició del territori i la ciutadania l’eina que ha de facilitar l’aplicació real de tots aquests conceptes que la pandèmia i l’emergència climàtica han posat, més que mai, de relleu. Volem una Conca plena d’activitat econòmica sense renunciar a cap projecte de desenvolupament industrial ni tampoc a cap projecte en l’àmbit agroalimentari, com és aquest cas. Hi cap tot”.

Des del Col·lectiu Eixarcolant, Marc Talavera destaca que “l’objectiu general del Parc Agrari és afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat que sigui resilient al canvi climàtic i poc depenent del mercat global. Que fomenti la transformació de les matèries primeres mitjançant el desenvolupament de l’agroindústria arrelada al territori i el desenvolupament d’activitats econòmiques dinamitzadores associades a l’activitat agrícola, i que faci accessible per a tota la població una alimentació equilibrada i de qualitat basada en productes locals. Cal que tota la cadena de valor que s’inicia en la producció local sigui un motor econòmic que generi ocupació de qualitat entorn el sector agroalimentari i totes les activitats associades: restauració, comerç, agroindústria i turisme. Cal construir un model en el qual com a consumidores i consumidors, tinguem clar a què estem contribuint”

En representació dels municipis que formen part de la iniciativa, l’alcalde de Santa Margarida de Montbui, Schummi Juárez, referma que el Parc Agrari “és una aposta pel territori i per allò que ja tenim: consumidors amb consciència pel Km0, productors implicats, comerços que venen producte local i restaurants que ja el tenen a les seves cartes. Aquesta eina és la manera d’estructurar tot això que ja existeix, impulsar-ho amb molta més força i fer possible que es multipliqui perquè consumir producte Km0 de la Conca sigui fàcil i accessible a tothom, fent possible així la dinamització social i econòmica del territori”.

Un llarg camí


La creació del Parc Agrari de la Conca d'Òdena és un projecte que va començar a gestar-se a l'any 2018 i inclou 15 municipis: Argençola, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Jorba, Igualada, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Òdena, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí.

En una primera fase de desenvolupament del projecte, ja s'ha creat la pàgina web www.parcagrarico.cat on hi ha tota la informació i on d'aquí a unes setmanes es preveu activar la plataforma de compra en sinèrgia amb productors i comerços locals. Paral·lelament també s'ha creat l'associació que agrupa els productors agraris i ramaders participants a la iniciativa i s'està acabant d'estructurar la participació dels comerços i restaurants que també en formen part. Al llarg del 2021 es definirà el pla d'actuacions que ha de regir el Parc Agrari de la Conca d'Òdena a mitjà i llarg termini, per anar dotant de contingut i recursos l'eina.



Font: parc agrari conca d'Òdena   + info (enllaç extern)

Etiquetes: parc agrari conca d´òdena



Ho vols compartir?