Economia dimarts, 21 de Setembre de 2021

El Govern aprova l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030



Servirà per promoure el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana i fomentar la producció de recursos biològics, de proximitat i renovables

El Govern aprova l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030
El Govern aprova l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030 Foto: gencat

El Govern ha aprovat l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya, que és el full de ruta per a la transició cap a un model econòmic basat en l’aprofitament òptim dels recursos biològics renovables que no s’aprofiten actualment per crear productes de major valor afegit. L’Estratègia per al període 2021-2030 (EBC2030) permetrà millorar la competitivitat i la sostenibilitat del primer sector, afavorir la creació de llocs de treball, connectar actors de sectors molt allunyats i donar impuls a la generació de coneixement com a motor de canvi.

L’objectiu principal és promoure el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana mitjançant el foment de la producció de recursos biològics renovables de proximitat. Així, es vol donar una segona vida a productes del sector forestal, agroalimentari i marítim i assegurar la provisió sostenible dels serveis ecosistèmics (beneficis que un ecosistema aporta a la societat i que milloren el benestar de les persones) per avançar cap a una bioeconomia circular, d’acord amb les necessitats urgents d’adaptació i de mitigació davant l’emergència climàtica.


Un nou Hub de la Bioeconomia i continuar fomentant les iniciatives circulars


Les mesures concretes que serviran per donar un nou impuls a la bioeconomia a Catalunya s’estructuren a partir de set objectius estratègics:

1.Millorar l’aprofitament de la biomassa disponible a Catalunya mitjançant la caracterització, quantificació, optimització de la gestió i distribució.

2. Desenvolupar un teixit empresarial basat en la bioeconomia circular arreu del territori, amb especial atenció al primer sector.

3. Fomentar l’ús i consum de bioproductes, bioenergia i biomaterials al mercat.

4. Promoure els paisatges agroforestals resilients i la provisió sostenible de serveis ecosistèmics en el context de la bioeconomia circular catalana.

5. Situar el coneixement com a motor de la bioeconomia circular.

6. Enfortir el rol de l’Administració i adaptar el marc normatiu i legal de manera que afavoreixi la bioeconomia circular a Catalunya.

7. Preparar la societat catalana per al canvi cap a la bioeconomia circular.

La bioconomia, un sector en creixement


A Catalunya, la bioeconomia representava l’any 2018 un 4,5% del PIB i ocupava 192.000 persones, cosa que suposa el 5,2% del total de llocs de treball. S’espera que aquestes xifres augmentin en els pròxims anys amb la implantació de l’Estratègia, que es presenta així com una oportunitat i una necessitat per al sector agrari, forestal i marítim per millorar la seva competitivitat i sostenibilitat mitjançant la creació de llocs de treball de qualitat i la millora de la gestió de l’espai, i al mateix temps per establir vincles amb altres sectors econòmics, ambientals i socials.



Font: gencat   + info (enllaç extern)

Etiquetes: bioeconomia catalunya


Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?