Fires i Festes dissabte, 8 de Juny de 2019

9è Mercat de les Espècies i Productes de la Terra d'Argençola


Autor: argençola

El dissabte 8 de juny, amb la menta com a tema central

Parades 2016
Parades 2016 Foto: Aj Argençola

El dissabte 8 de juny de 2019 se celebrarà a Argençola la novena edició del Mercat de les Espècies. Un mercat que ja s'ha consolidat com un punt de trobada d'amants de les espècies en el seu sentit més ampli, ja que inclou les espècies i les plantes aromàtiques i medicinals. Al Mercat de les Espècies es ve a gaudir de les vistes, de la gent i sobretot es ve a aprendre i conèixer en pròpia pell experiències relacionades amb la recol·lecció, cultiu, transformació, comercialització, i els usos i aplicacions de les plantes.

Programa


De les 9 a les 11 h del matí
Sortida de reconeixement de flora (cap a la creu de terme, i camí cap a Carbasí). A càrrec de Flora Catalana i Astrid van Ginkel de Fitomon.
Lloc de trobada: davant de la Sala 1 d’octubre, Local Social d’Argençola. Es prega puntualitat.
Preu 5 €
INSCRIPCIÓ

A les 9 h del matí
Inauguració de l’exposició 'Sabor a Menta', a càrrec de Sílvia Escura.
Exposició i tast de productes fets amb menta: 8 varietats diferents de menta en test i tast de licor “afrodisíac” de Menta.Activitat oberta i participativa: com fas la sopa de menta? Quin és el teu producte estrella a base de menta?

De les 10.30 a les 2 h del migdia
Jornada Tècnica 'Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors'. PATT.
Lloc: Església de Sant Llorenç
Activitat gratuïta
INSCRIPCIÓ

A les 11 h del matí
Plantada de menta, saüc, ginebró, mostassa, safrà, farigola.
Lloc: carrer major d’Argençola
Activitat gratuïta

A les 11 h del matí o a les 12 h del migdia (dos tastos):
Tast de menta i productes derivats, a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant. Es tastaran 8 aliments a base de menta.
Lloc: Sala 1 d’octubre, Local Social d’Argençola
Preu 5 € (límit 40 persones a cada tast)
INSCRIPCIÓ

A les 12 h del matí
Jugarem i farem uns dibuixos aprofitant les fulles de menta amb uns exemples inspiradors a càrrec de Martí Garrancho.
Presentació de contes relacionats amb els usos i les aplicacions de les plantes:
– La Trementinaire de les nenes roses (edicions Salòria). Autors: Isidre Domenjó i Carme Invernón. A través d’aquest conte descobrim el primer viatge d’una petita trementinaire fins al mar. Vindrà a presentar-lo: Isidre Domenjó
– El carboner de Sant Llorenç (ed FC St Llorenç de la Muga i Scribo editorial). Autora: Cara Sal. Il·lustradora: Abby LedGar. Amb l’excusa de la Carbonera, aquest conte ens apropa a la vida dels Carboners, del seu menjar principal de proteïnes, i dels éssers màgics que l’envolten. Vindrà a presentar-lo: Cara Sal
Lloc: al costat de la parada de Tradillibreria (Lluis Marmí)
Activitat gratuïta per a nens i nenes.

A les 12 h del matí
Taller de fermentació: Pickles i macerats amb menta, a càrrec Carolina Zerpa i Marta Solans de Cuchara.
Descobrirem com aprofitar les verdures i millorar les seves propietats amb la tècnica de la lacto fermentació, afegint el toc fresc de la menta.
Taller demostratiu.
Lloc: Sala polivalent de l’ajuntament d’Argençola
Preu: 6 € (límit 40 persones)
INSCRIPCIÓ

A l’1 h del migdia
Tast d’herbes silvestres comestibles i maridatge amb vins de la Conca d’Òdena, a càrrec d’Astrid van Ginkel alquimista d’aliments salvatges, experta en aliments vegetals, productes botànics i ingredients a base d’herbes, directora de Fitomón.
Lloc: Sala 1 d’octubre, Local Social d’Argençola
Preu: 6 € (límit 40 persones)
INSCRIPCIÓ

Dinar: LES PLANTES DE MARGE AL PLAT: 'MENÚ DEL MERCAT'
Primer: Gaspatxo de síndria amb crema de formatge i oli de menta de Menjar a Cala Blanca. En got compostable de 250 ml.
Les persones intolerants a la lactosa, vegans, vegetarians, etc., caldrà que aviseu en el moment de recollir el menjar.
Segon: Empedrat amb salsa de Menta a càrrec de Gastronomia Salvatge
Postres: 2 Galetes de Menta del Forn de Jorba
Lloc per menjar: plaça de Lluís Maria Xirinacs.
Preu: 8 € (beguda no inclosa)
Límit 150 persones per ordre d’inscripció.
INSCRIPCIÓ

De les 4 a les 5 h de la tarda:
Presentació de llibres relacionats amb els usos i les aplicacions de les plantes:
– La Farigola. Propietats, receptes i tradició. Montserrat Enrich, Elisenda Caballido (ed. El Farell)
– El Cànem, la planta dels mil usos. (Museu DC. de Solsona). Catàleg de l’exposició amb el mateix títol. Vindrà a presentar-lo: Montse Creus Vantolra (coautora del llibre i responsable de l’exposició)
Lloc: al costat de la parada de Tradillibreria (Lluis Marmí)
Activitat gratuïta.

De les 4 a les 5 h de la tarda
Taller d’encens amb plantes silvestres: els sahumeris a càrrec de Samanta Cid Lopez.
Elaborarem dos sahumeris o lligat d’herbes per cremar amb espècies del nostre entorn per fer aquest tipus d’encens.
Lloc: plaça de Lluís Maria Xirinacs
Preu: 6 €
Límit 30 persones
INSCRIPCIÓ

De les 4 i fins a les 6 de la tarda (4 torns de mitja hora)
Mandales de menta, a càrrec de Roser Melero de La Macarulla. Es tracta de un taller d’estampació botànica sobre paper on cada participant crearà una composició fent servir fulles i flors de mentes diferents.
El taller és apte per a totes les edats.
Lloc: Sala polivalent de l’ajuntament d’Argençola
Preu: 7 € Activitat per nens i familiars
4 torns de 8-10 persones, d’uns 20-30 minuts per fer el mandala.
INSCRIPCIÓ

A 1/4 de 7 de la tarda
Xocolata de menta i fruites. Taller per nens a càrrec de Jaume Teixé del Forn de Jorba.
Lloc: Sala polivalent de l’ajuntament d’Argençola
Activitat gratuïta per a nens i nenes.

De les 5 i fins a les 7 h de la tarda
L’alquímia de les espècies
– Destil·lació amb alambí per arrossegament de vapor de menta. Isabel Ubach Font.
Entrada a la Sala 1 d’octubre, Local Social d’Argençola.
– Gaspatxo de síndria amb crema de formatge i oli de menta i un Mojito de síndria, Blanca Vela, bloguera gastronòmica a Menjar a Cala Blanca. Guanyadora del 1r premi per a no professionals del 6è concurs de sals aromàtiques 2016 d’Argençola.
– Tabbouleh vegà amb menta de la mà d’Amanda Bataller (@amandabataller). Una recepta fàcil, ràpida i fresca!
– Xarop de menta i com combinar-lo. Guillem i Natasha, Els Corremarges.
– L’Hora del te amb menta magrebí a càrrec Zahra El Fatihi.
– Amazake amb crumble de fruits secs. Tepache refrescant. Kombucha de sabors. A càrrec de Sandra Galvé. Naturòpata, assessora nutricional, especialista en reconducció i reeducació alimentària. Xef saludable. Cuina natural, vegetariana i alimentació viva. www.sandragalve.com
– Gelea de Menta, Maria Soler, aplicacions de la gelea i amb quin plat marida.
– Licor de menta que podreu degustar, salsa de iogurt i menta, sorbet de Menta, Astrid van Ginkel. Fitomon.
– Tintura i extracte de menta terapèutic. Ester Risco.
– Cosmètica: pols dentífric, més d’acord amb la cosmètica de residu 0% i un elixir bucal. Ma Pilar Anglada Fort, fa botànica aplicada.
– Galetes de menta i Xocolata amb Menta. El forn de Jorba. Jaume Teixé.
Moderadora: Astrid van Ginkel, de Fitomon
Lloc: Sala 1 d’octubre, Local Social d’Argençola
Activitat gratuïta

A les 2/4 de 7 h de la tarda
CLASSE OBERTA i SWING JAM a càrrec de Swing Anoia.
Lloc: Plaça Mariano Mestre
Activitat gratuïta

De les 8 a les 9 h del vespre:
Concert de Bols Tibetans i Cants Harmònics, a càrrec de CescJu (Francesc Juan)
Facilitador de l’harmonia natural amb Bols Tibetans i Cants Harmònics, formació de Sonoterapeuta realitzada a Tu Sonido Interior i amb Jacomina Kistemaker entre d’altres. Realitza concerts i teràpies individuals.
Lloc: Església de Sant Llorenç
Activitat gratuïta

A les 9 h del vespre:
L’HORA del MOJITO
Sopar i coques vegetals del Forn de Jorba.
Música ambiental
Lloc: plaça Mariano Mestre i al Bar

DURANT TOT EL DISSABTE

– Activitats: A partir de les 9 h del matí i fins a les 9 del vespre. Veure Programa.
– Parades del Mercat: de les 9 del matí fins a les 8 del vespre. Veure Parades i activitats.
– Exposició dedicada a la Menta i el seu paper en la gastronomia i en la salut: “Sabor a Menta”. Exposició i tast de productes fets amb menta: vuit varietats diferents de menta en format test i tast de licor “afrodisíac” de Menta. Activitat oberta i participativa: com fas la sopa de menta? Quin és el teu producte estrella a base de menta?
– Mostra “Aromes i remeis”. Guarniran tot el poble manats de plantes de totes menes acabades de collir amb rètols identificatius del nom popular, el nom en llatí, i l’explicatiu de les propietats medicinals o culinàries.
– Ambientació aromàtica amb difusor d’olis essencials al Racó de les Olors. Gaudirem de l’essència de menta. A càrrec de Fitomón.
– Paisatge curatiu en bici elèctrica. Ruta senyalitzada senzilla de 5 km amb 2 bicicletes elèctriques.
– Trobada de Flora Catalana. Presentació del Grup Local de Flora Catalana de l’Altiplà de la Segarra i Reunió anual de tots els grups locals de flora catalana.

Ho organitza El Trill, Associació cultural del terme d’Argençola, amb el suport de l'Ajuntament d’Argençola i la Diputació de Barcelona.

Jornada Tècnica 'Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors' - Argençola
Jornada Tècnica 'Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors'
Autor: argençola
L’alquímia de les espècies 2018 - Argençola
L’alquímia de les espècies 2018
Autor: Mariona Miquel
Parades 2018 - Argençola
Parades 2018
Autor: Mariona Miquel
Parades 2018 - Argençola
Parades 2018
Autor: Mariona Miquel
Jornada Tècnica “Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors” 2018 - Argençola
Jornada Tècnica “Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors” 2018
Autor: Mariona Miquel
Tast de Farigola 2018 - Argençola
Tast de Farigola 2018
Autor: Mariona Miquel
Parades 2018 - Argençola
Parades 2018
Autor: Mariona Miquel
Parades 2018 - Argençola
Parades 2018
Autor: Mariona Miquel
7è mercat de les espècies - Argençola
7è mercat de les espècies
Autor: Ajuntament Argençola
7è mercat de les espècies - Argençola
7è mercat de les espècies
Autor: Ajuntament Argençola
7è mercat de les espècies - Argençola
7è mercat de les espècies
Autor: Ajuntament Argençola
Cua per poder entrar a les activitats - Argençola
Cua per poder entrar a les activitats
Autor: Toni lloret



Etiquetes: mercat espècies Argençola Anoia Catalonia



Ho vols compartir?