Govern municipal divendres, 6 de Març de 2015

Pla de gestió forestal del municipi d'Argençola


Autor: argençola

El Pla preveu realitzar actuacions silvícoles en 1.683,20 ha durant els propers 15 anys

Els boscos ocupen el 80% del territori argençolenc
Els boscos ocupen el 80% del territori argençolenc Foto: Ramon Sunyer

El Pla de Gestió Forestal és de tipus integral, abasta la totalitat dels terrenys forestals del terme municipal d’Argençola (Anoia), i persegueix la millora global de la coberta forestal, amb múltiples objectius: reduir el risc de grans incendis forestals, millorar la producció de fusta i, en general, el conjunt de funcions del bosc (paisatge, caça, bolets, etc.), tot incrementant les capacitats d’adaptació al canvi climàtic i potenciant l’aprofitament sostenible de recursos forestals.

Per aconseguir els objectius, el Pla preveu, durant els propers 15 anys, realitzar actuacions silvícoles en 1.683,20 ha. Les actuacions han estat definides rodal a rodal en funció dels objectius globals de gestió i els objectius específics per a cada rodal, així com de l’estat actual dels boscos.

Les actuacions silvícoles a realitzar s’agrupen en Blocs d’Execució Conjunta: s’actua al mateix temps sobre un grup de rodals que conformen una superfície important, de forma que es redueixen els costos fixes i es fa més atractiu el lot de treballs a les empreses d’execució. En terrenys de propietat molt fragmentada, això facilita l’execució dels treballs i en millora la rendibilitat. Cada Bloc inclou també les actuacions sobre les infraestructures i altres actuacions forestals que es consideren necessàries per desenvolupar les actuacions planificades i aconseguir els objectius generals.

Les actuacions planificades estimen mobilitzar 30.369 m3 de fusta, gran part dels quals podran ser destinats a usos energètics. La taxa d’aprofitament, de 0,79 m3/ha·any significa un 32,5% de la taxa de creixement potencial estimat per als boscos del municipi, que és de 2,44 m3/ha·any. Un total de 1.265,98 ha no tenen actuació silvícola planificada, i l’extracció de fusta amb ús comercial es concentra en 905,65 ha, de manera que els aprofitaments comercials planificats presenten una mitjana de 31,06 m3/ha.

El cost total de realització de les actuacions planificades és de 1.757.526 € i es preveu un ingrés per la venda de fusta de 1.125.560 €, de manera que el Pla de Gestió Forestal del municipi d’Argençola planifica la inversió de 631.966 €, amb un ràtio de 372 €/ha.

El projecte redactat el desembre de 2013 és obra de Mario Beltrán, Pau Vericat i Míriam Piqué de l’Àrea de Gestió Forestal Sostenible del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. L'Associació de Propietaris Forestals d'Argençola és l'entitat encarregada de la gestió.

Pla de gestió forestal del municipi d'Argençola  actuacions - Argençola
Pla de gestió forestal del municipi d'Argençola actuacions
Autor: Centre Tecnològic Forestal
Pla de gestió forestal del municipi d'Argençola blocs de planificació - Argençola
Pla de gestió forestal del municipi d'Argençola blocs de planificació
Autor: Centre Tecnològic Forestal

Document-Pla-Gestio-Forestal-Argencola.pdf



Etiquetes: projecte pla forestal



Ho vols compartir?