Societat dimecres, 19 de Abril de 2017

Ressó del Pla Forestal d'Argençola en els mitjans


Autor: argençola

En els darrers dies ha estat notícia a El Punt Avui+ i a Infoanoia

Els boscos ocupen dues terceres parts del terme d'Argençola
Els boscos ocupen dues terceres parts del terme d'Argençola Foto: Ramon Sunyer

L'edició del passat 12 d'abril del diari El Punt Avui+ ha publicat diferents informacions relatives al Pla Forestal d'Argençola, el projecte pioner que impulsa l'ajuntament amb l'objectiu de treure rendiment econòmic del bosc.

Òscar Lòpez a "L'Apunt" comenta "L'Ajuntament d'Argençola fa servir a Twitter el perfil @viuelbosc, tota una declaració d'intencions i una mostra més de com es creuen en aquest micropoble el potencial del bosc".

A l'apartat Medi Ambient han publicat la notícia "Pla pioner a Argençola per protegir i aprofitar els boscos". Notícia que també han publicat al comarcal Infoanoia en l'edició del 13 d'abril i que reproduïm a continuació.

Pla pioner a Argençola per protegir i aprofitar els boscos


És l'únic municipi de Catalunya que disposa d'un pla d'ordenació forestal municipal
Els objectius principals del municipi són gestionar els boscos per prevenir incendis i generar activitat econòmica sostenible


La vida d’Argençola gira al voltant dels boscos i el seu entorn natural. Aquesta evidència s’ha convertit en una aposta conscient amb eines de planificació i promoció que volen no només protegir aquest patrimoni natural sinó convertir-ho també en un dinamitzador d’activitat.

Argençola és l’únic municipi del país que té un Pla d’Ordenació Forestal Municipal, una planificació que abasta les prop de 3.000 hectàrees forestals del municipi, amb presència preeminent de pi blanc, pinassa, alzines i roures. El Pla, aprovat el 2014, va ser impulsat pel mateix ajuntament i l’Associació de Propietaris d’Argençola i Comarca conjuntament amb la subdirecció de Boscos del Departament d’Agricultura.

El pla persegueix una millora global de la coberta forestal per reduir el risc d’incendi, millorar el conjunt de funcions del bosc, incrementar les capacitats d’adaptació al canvi climàtic i potenciar l’aprofitament sostenible de fusta, entre d’altres objectius.

“El que plantegem és valoritzar el bosc, no una gestió de tallar els arbres per obtenir fusta, sinó coordinar i pensar el conjunt del municipi”, diu Gumersind Parcerisas, el que probablement és l’únic regidor de boscos dels ajuntaments catalans.

Aquesta visió global contempla estudiar l’entorn per “pensar si, per exemple, hem de recuperar per al cultiu terrasses on ha crescut bosc per l’abandonament de l’activitat agrícola”.

L’objectiu és realitzar, amb un horitzó de quinze anys, actuacions de millora en unes 1.600 hectàrees forestals del municipi. La planificació pionera permet simplificar les intervencions a l’entorn, el que des de l’Ajuntament es veu com un atractiu perquè “es redueixen els costos fixes i es fa més atractiu el lot de treballs a les empreses”. De fet, el volum de treballs previstos suposaran mobilitzar al voltant de 30.000 tones de fusta, gran part de les quals podran ser destinades a biomassa.

Parcerisas apunta que els projectes per escalfar equipaments públics amb biomassa a diferents municipis anoiencs donarien encara més sentit a aquesta explotació, que ja es produeix de forma paral·lela a la gestió forestal per a la prevenció d’incendis.

L’Ajuntament vol aconseguir finançament per potenciar també la vessant de promoció econòmica. Recentment ha organitzat una formació sobre el cultiu de plantes aromàtiques i medicinals i volen impulsar una formació en l’ús de motoserres. Tot plegat amb la intenció de generar activitat als boscos, des de petites iniciatives empresarials fins a banys de bosc terapèutic, una pràctica de meditació d’origen japonès que comença a fer-se popular a Europa.

Argençola, la Casa del Tió



Des de l’any 2010, pels volts de Santa Llúcia Argençola acull la Festa i Mercat del Tió, que cada any repeteix èxit de convocatòria amb famílies que arriben per buscar els seus tions a les muntanyes del municipi.

En la línia de l’aposta del municipi pel bosc, des de finals de l’any passat, la sala del nucli de Clariana és la seu de la Casa del Tió i la Casa del Bosc, dos projectes volen ser una eina de promoció econòmica, turística i de conservació de l’entorn. Aquestes entitats ja van assumir l’organització de la darrera festa, amb la col·laboració de l’associació El Trill i l’Ajuntament.

La Casa del Bosc vol convertir-se en un centre d’estudis al voltant del bosc i les seves possibilitats d’aprofitament, de divulgació, d’activitats artístiques i de salut.

Pel que fa el projecte de la Casa del Tió, l’objectiu és aconseguir que Argençola sigui el centre neuràlgic d’aquesta tradició nadalenca, de la mateixa manera que Rovaniemi (Finlàndia) acull la casa del Pare Noël.

Per aconseguir-ho es volen crear activitats durant tot l’any, lligades al Tió i al bosc, per oferir-les a escoles i famílies que puguin visitar el municipi i veure on van i que fan els tions després del Nadal.

boscos - Argençola
boscos
Autor: Marina Berenguer
boscos - Argençola
boscos
Autor: Marina Berenguer
boscos - Argençola
boscos
Autor: Ramon Sunyer
boscos - Clariana
boscos
Autor: Ramon Sunyer
boscos - Clariana
boscos
Autor: Ramon Sunyer
La casa del Tió i del Bosc a Clariana - Clariana
La casa del Tió i del Bosc a Clariana
Autor: Mariona Miquel
Sortida als boscos de Clariana per veure els primers tions - Clariana
Sortida als boscos de Clariana per veure els primers tions
Autor: casa del tió
Sortida als boscos de Clariana per veure els primers tions - Clariana
Sortida als boscos de Clariana per veure els primers tions
Autor: casa del tió


Etiquetes: mitjans pla forestal Argençola



Ho vols compartir?