Societat dimarts, 26 de Octubre de 2021

Passejant pel romànic d'Argençola


Autor: argençola

Us convidem a visitar 4 esglésies del municipi

Església Santa Maria
Església Santa Maria Foto: Ramon Sunyer

Començarem aquest tomb al poble de Santa Maria del Camí, un poble ben singular ja que està repartit entre dos municipis, Argençola i Veciana. A peu de carretera hi trobem l’església de Santa Maria, inicialment fou capella d'un hospital situat a peu de l'antic camí ral d'Aragó. L'any 1228 va ser cedit a Santa Cecília de Montserrat, passant a ser un priorat benedictí, i el segle XIII es va construir l'actual església romànica. És d'una nau amb capelles interiors i absis semicircular a llevant. L'element decoratiu més destacat és una finestra d’estructura circular que es conserva al centre de l'absis. El Consell Comarcal de l'Anoia la va declarar bé cultural d'interès local el maig del 2017.

Continuem cap a Porquerisses, allà hi podem veure les restes de l’església de Sant Marc, que va ser traslladada a un nou emplaçament en motiu de les obres de l’autovia. Aquesta església originària del segle XIII va tenir diferents ampliacions i, finalment, a final del s. XVII va entrar en una fase d’abandó.

Ens enfilem fins a la Panadella, en agafar la carretera de Santa Coloma, al cap de poc trobem el trencall de Carbasí. Allà hi veurem l’església de Sant Bartomeu . Conserva molt pocs elements romànics. La seva estructura és irregular, perquè se li van afegir diferents cossos i es van tapiar alguns arcs (visible el tapiat a la part posterior de l'església). Té un campanar a espadanya, i òcul damunt la porta. L'entrada és una petita porta d'arc de mig punt, actualment tapiada. L’any 1031 fou propietat del monjos de Montserrat i d’aquesta en depenia la de Santa Maria de Montfar (terme de Sant Antolí i Vilanova).

Ara agafem la pista que ens duu a Argençola i des d’allà continuem fins a Contrast on hi trobem la capella romànica de Sant Maur, a tocar de la torre. Va ser edificada entre els segles X a XII i consta d'una sola nau coberta amb volta de mig punt i amb un absis semicircular. A l'interior hi ha una imatge gòtica de sant Maur. Tenia la porta original a la façana de migdia. L'any 1802 es va engrandir la nau, es va obrir l'actual porta i es va construir el campanar d'espadanya. Ha estat restaurada fa pocs anys.

Als enllaços hi trobareu la geolocalització. Totes elles es poden visitar per fora

Restes de l'església de Sant Marc - Porquerisses
Restes de l'església de Sant Marc
Autor: Ramon Sunyer
Capella de Sant Maur, d'origen romànic. Consta d'una sola nau coberta amb volta de mig punt i capçada amb un absis semicircular - Contrast
Capella de Sant Maur, d'origen romànic. Consta d'una sola nau coberta amb volta de mig punt i capçada amb un absis semicircular
Autor: Ramon Sunyer
Església de Sant Bartomeu - Carbasí
Església de Sant Bartomeu
Autor: Ramon Sunyer


Etiquetes: patrimoni cultural romànic argençola



Ho vols compartir?