Societat dilluns, 16 de Abril de 2018

Argençola acull la 3a Trobada de Saurins dels Països Catalans


Autor: argençola

Una matinal dedicada a l’ancestral figura dels saurins que a dia d’avui encara són indispensables per trobar aigua i obrir pous

Presentació del vídeo i exposició Saurins: la percepció del subsòl
Presentació del vídeo i exposició Saurins: la percepció del subsòl Foto: Martí Garrancho

El passat dissabte 14 d’abril Argençola va acollir la 3a Trobada de Saurins dels països catalans. Una matinal dedicada a l’ancestral figura dels saurins que a dia d’avui encara són indispensables per trobar aigua i obrir pous.

La primera part de la jornada va consistir en la presentació i visita de l’exposició 'L’aigua patrimoni dels secans', promoguda per l’Ajuntament de Torrebesses i realitzada pel Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida amb la promoció i col·laboració del programa IPEC de la Generalitat de Catalunya. En la seva presentació l’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, que també és vicepresident de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ens va introduir en un altre vesant del tema de l’aigua, la seva gestió.

L’exposició recull el patrimoni i la gestió que històricament es feia de l’aigua a Torrebesses a través d’un sistema de aljubs, basses, etc que permetien la independència hídrica del municipi i l’aprofitament per a tots els usos (humans, agrícoles i ramaders). Es van anar abandonant progressivament pels moderns sistemes agrícoles que han provocat la sobreexplotació dels aqüífers superficials i subterranis i que paradoxalment han derivat que d’una independència hídrica s’hagi passat a una dependència total de l’aigua que arriba de fora.

Durant la segona part de la jornada es va presentar l’exposició 'Saurins: la percepció del subsòl', promoguda per l’Associació de la Casa del Tió i la Casa del Bosc d’Argençola, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament d’Argençola.

L’exposició està formada, a banda del material gràfic, per un vídeo en el que hi van participar els saurins assistents a l’acte. Aquesta exposició es podrà veure properament en diversos municipis de l’Associació de Micropobles de Catalunya.

Seguidament va començar un interessant col·loqui amb els saurins Albert Miralles, Joan Casas, Pere Maria Sanromà, Jordi Vendrell i Josep Maria Ametller. Els saurins van respondre les preguntes del públic al voltant del seu ofici que segons tots ells es pot aprendre, cal sensibilitat, no un do especial. Les preguntes també van incidir en el canvi climàtic, la gestió sostenible de l’aigua, el relleu generacional, les malalties associades a la disposició dels habitatges, les saurines, entre altres.

El col·loqui es va allargar fins passades les 2 de la tarda i la jornada es va acabar amb un dinar.

Presentació de l'acte - Argençola
Presentació de l'acte
Autor: Martí Garrancho
Exposició L’aigua patrimoni dels secans - Argençola
Exposició L’aigua patrimoni dels secans
Autor: Martí Garrancho
Presentació del vídeo i exposició Saurins: la percepció del subsòl - Argençola
Presentació del vídeo i exposició Saurins: la percepció del subsòl
Autor: Martí Garrancho
Exposició Saurins: la percepció del subsòl - Argençola
Exposició Saurins: la percepció del subsòl
Autor: Martí Garrancho
Col·loqui amb els saurins - Argençola
Col·loqui amb els saurins
Autor: Martí Garrancho



Etiquetes: saurins argençola



Vídeos

SAURINS: La percepció del subsòl

Ho vols compartir?