Cultura dimecres, 3 de Maig de 2017

El Consell Comarcal de l'Anoia declara béns culturals d'interès local dos immobles d'Argençola


Autor: argençola

Són les restes del Molí d’Albarells i l’Església romànica de Santa Maria del Camí

Església de Santa Maria del Camí
Església de Santa Maria del Camí Foto: Ramon Sunyer

El Consell Comarcal de l'Anoia ha declarat béns culturals d'interès local les restes del Molí d’Albarells i l’Església romànica de Santa Maria del Camí, tal i com li havia sol·licitat l'ajuntament. Ambdós immobles es troben situats al nucli de Santa Maria del Camí en el municipi d'Argençola.

El Molí d’Albarells és possiblement el molí paperer documentat més antic de Catalunya. La primera menció concreta i documentada on es troba 'un molí paperer' a Catalunya, correspon al Molí d'Albarells. Un document de l'any 1193 tracta de la concessió de 'ipsa aqua et de capud regum de ipso moli de papirum' en una concòrdia entre Ramon d'Albarells, Bertran de Montfalcó i Berenguera de Copons. (Informe tècnic Molí Albarells BCIL).

Pel que respecta a l’Església romànica de Santa Maria del Camí, el seu origen és anterior a la seva consagració al segle XIII, essent segurament una petita capella o hospital de camí. Per tant, és una de les construccions més antigues del municipi, únicament superada per construccions de caire defensiu, com el Castell d’Argençola, el de Clariana, o Rocamora, i contemporània a altres edificis religiosos com Sant Pere de la Goda, o Sant Maur de Constrast. (Informe tècnic Santa Maria BCIL).

L'ens comarcal notificarà aquestes declaracions al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per tal que faci les inscripcions corresponents en el Catàleg de Patrimoni Cultural Català.

Els béns culturals d'interès local són aquells integrats del patrimoni cultural català que, tot i la seva importància, no compleixen les condicions pròpies dels béns culturals d'interès nacional. En els municipis de menys de 5.000 habitants aquesta declaració l'han de fer els consells comarcals.

Molí d'Albarells - Santa Maria del Camí
Molí d'Albarells
Autor: In situ Patrimoni


Etiquetes: bcil santa maria del camí Argençola Anoia



Ho vols compartir?